Формула 1 е близо до решение, за което се говори от няколко седмици около най-голямото автомобилно състезание на планетата.

Таванът за бюджетите на отборите през сезон 2021 ще падне драстично - от 175 на 145 милиона долара. Мярката е наложителна заради очакваната сериозна икономическа криза, пряко следствие от пандемията с коронавирус.

Изпълнителният директор на Ф1 Рос Браун съобщи новината с директно включване в новинарската емисия на Sky Sports, като уточни, че решението засега е само "устно договорено".

На среща във видеочат с колегата му Чейс Чери, който ръководите делата на Формула 1, както и хора от борда на Световната автомобилна асоциация (FIA), са обсъдени подробностите.

Среща ще има до края на седмицата и между отборите от Ф1, някои от които са дали принципно съгласие за икономическата мярка.

От дни се говори, че най-големият противник на редуцирането на бюджетите и "Ферари", като основният проблем ще е именно италианският тим. Други обаче, като "Макларън", дори искат още по-драстично свиване на тавана за харчове.

Според Браун, мярката ще намали разликите между топ отборите и тези, които сега са далеч от тях като резултати. Парите, които ще се харчат, ще са сходни, докато към момента "Мерцедес", "Ферари" и "Ред Бул" бяха далеч пред другите като ресурс.

Срещата, която предстои, има и втора ключова цел - да уточни детайлите и около първото за сезона състезание.

Браун обяви, че плановете остават за два старта в Австрия на 5 и 12 юли, като отборите ще са разделени в различни хотели, ще бъдат превозвани до пистата в изолация, а там ще бъдат взети всички мерки за спазване на дистанция.

Следващите два старта би трябвало да са на 19 и 25 юли, на "Силвърстоун" във Великобритания.

За тях се обсъжда революционната идея с "обърнатото трасе", което намери доста привърженици сред отборите. Така първото Гран при ще мине по нормалната, утвърдена от години траектория на пистата, а второто - в обърната посока на движение, за да се създаде усещането за различно състезание.

Засега това е само идея, която не е подлагана на гласуване сред отборите.