Ръководството на Формула 1 готви изцяло нов формат, който цели да замени и евентуално премахне квалификациите преди състезанията.

В момента пилотите преминават през три квалификационни сесии преди всеки старт, а Рос Браун, който има опит в някои от най-успешните отбори в историята и в момента е директор на F1, потвърди за това

Идеята е спринтово състезание с обърната решетка да замести сегашните квалификации. Става дума за надпревара, която започва със стартова решетка, която е в обратния ред на генералното класиране.

"Този формат си заслужава да бъде дискутиран. Имаше вариант подобно нещо да се проведе на "Монца", но това така и не бе одобрено. Проектът трябва да бъде доразработен в следващите месеци и може би ще го приложим догодина", обяви Браун.

Той добави, че така отборите ще трябва да използват различни настройки и даде за пример, че в момента "Мерцедес" се цели в най-бърза обиколка и контрол от първото място, а ако трябва да изпреварват всички, стратегията им ще трябва да претърпи промени.

Шефът на "сребърните стрели" Тото Волф обаче не е привърженик на подобна опция и е категорично против такъв план, защото според него така умишлено ще бъде ощетяван най-бързия автомобил.