Всички работещи в падока на Формула 1 ще трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Новото правило обхваща всички пилоти, персонал на отборите, предстваители на медиите, гости на състезанията и официални лица.

Изискването не се очаква да има какъвто и да е отпечатък върху пилотите, защото по последни данни всички те са с поставени ваксини. Планът за ваксинация на абсолютно всички е бил приет на срещата на ФИА миналия месец, но от ръководния орган на F1 са решили да изнесат решението си със закъснение.

Освен това керванът на Формула 1 ще следва стриктно и всички пандемични изисквания на държавите, в които се провеждат стартовете при най-бързите. 

От началото на пандемията четирима пилоти пропуснаха състезания заради коронавирус - Серхио Перес и Ланс Строл, като това се случи през 2020 година, когато караха за “Рейсинг Пойнт”, Люис Хамилтът в предпоследното състезание на въпросния сезон, както и Кими Райконен, който бе аут от Гран при на Нидерландия и Италия миналия сезон. 

Извън състезанията заболяването прекараха Шарл Леклер, Ландо Норис, Пиер Гасли и Никита Мазепин.

Пилотът на медицинската кола Алан ван ден Мерве, който доби популярност покрай спасяването на Ромейн Грожан от “Хаас” след ужасяващия му инцидент в Бахрейн, пропусна редица стартове през миналия сезон, защото не е ваксиниран.