Формула 1 разглежда ситуацията в Австралия във връзка с евентуално отлагане или промени по първия старт за сезона, обяви официално организацията.

Гран при на трасето "Албърт Парк" в Мелбърн е на 13-15 март, но страховитите пожари из страната още сега създават притеснения в организаторите на състезанието.

Рейтингите в измерванията във въздуха над града са притеснителни в последните дни, а индикациите са, че проблемът няма да бъде разрешен в следващите седмици.

Ръководителите на Формула 1 вече са поискали доклад за ситуацията от организаторите на първия старт за сезона. Отборите също искат яснота за положението, преди да изпратят за тестове и дебютното Гран при на годината своите екипи.

Официалното съобщение от най-мощната автомобилна организация идва в разгара на обвинения към нея именно по отношение на влиянието на Формула 1 към околната среда. Естествено, става дума и за изглаждане на имидж, освен за заинтересованост към реалните опасности от провеждането на състезанието в Мелбърн.

Засега се смята, че няма опасност то да пропадне. Но ръководителите на Формула 1 не изключват такава възможност при влошаване на условията около Мелбърн.