Президентът на Формула 1 Стефано Доменикали сподели, че организацията работи изключително здраво, за да бъде организирано състезание в Африка. На континента не е имало старт от 1993 година, когато пистата "Киалами" в Южна Африка прие елитната надпревара, но има шанс в съвсем близко бъдеще F1 да се завърне на африканска земя.

"Африка е континент, за който работим много здраво да приеме състезание. Но пак ще кажа, че на първо място търсим подходящите партньори, както и правилния план. Идеята ми е да създадем нужните условия, за да работим дългосрочно, а не да направим един старт и после да не се върнем", каза Доменикали.

Нарастващата популярност на Формула 1 в последните години кара все повече страни да искат да домакинстват на стартове. Сериозен интерес има от държави в Източна Азия, както и САЩ, защото те могат да предложат много сериозни финансови параметри.

Шефът на F1 обаче бе категоричен, че парите не са най-важното в случая.

"Наш приоритет е да защитим качеството на спорта. Искаме да се развиваме, а не да направим едно състезание и след това да кажем, че е историческо. Мога да ви дам за пример "Монца", където организаторите трябва да инвестират в инфраструктура и услуги за феновете", добави още той.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън е един от най-големите поддръжници на идеята за старт в Африка.