Формула 1 ще организира шампионат, в който ще участват само жени, за да подобри качеството на автомобилния спорт сред нежния пол.

Новата надпревара ще е под формата на академия, в която ще се състезават пет отбора с по три автомобила. Сезонът ще включва седем събития, включващи по три състезания.

Президентът на Формула 1 Стефано Доменикали разкри, че така ще се даде възможност на жените да реализират своите амбиции.

За всеки автомобил ще има финансиране от 150 хиляди евро, но пилотите трябва да предоставят същата сума чрез лични средства или спонсорско финансиране, за да участват.

Все още няма яснота как ще изглежда календарът, но е сигурно, че едно от състезания ще се проведе в уикенда на надпревара от Формула 1.

Автомобилите в този нов шампионат ще са същите като във Формула 4, тъй като те са най-подходящи за пилоти, които тепърва навлизат в големия спорт.

Доменикали добавя, че в момента младите жени пилоти нямат достатъчна възможност да се изкачат по пирамидата на Формула 1, тъй като се счита, че нямат достатъчен опит спрямо този на мъжете.