Сензационна промяна в календара на Формула 1 може да има още от следващата година.

Тази седмица се очаква голяма новина от срещата между изпълнителния директор на Формула 1 Стефано Доменикали, който ще посети Южна Африка, за да дискутира възможността страната отново да бъде част от най-бързата автомобилна надпревара в света.

В РЮА Доменикали ще се срещне в Тоби Вентер, чието семейство е собственик на пистата "Киалами" и с Уорън Шектър, който е изпълнителен директор на SA Grand Prix Corcporation. Шектър е племенник на световния шампион във Формула 1 за 1979 година - Джоди Шектър. На срещата освен Доменикали, Вентер и Шектър ще присъстват и местни политици.

Всички те ще дискутират възможността Южна Африка да се завърне в календара още през 2023 година. За целта ще са нужни дребни подобрения по "Киалами", за да може пистата да придобие нужния лиценз за домакинство.

"Работим здраво, за да създадем смислен бизнес план за Южна Африка. Прогресираме добре, но все още имаме работа за вършене. Нещата изглеждат добре, но да не прибързваме", заяви Шектър.

"Не мисля, че ние имаме желание да се включваме по-късно от 2024 година. Все още не сме се отказали от 2023, но това е по-малко вероятно заради натрупания календар. Логистично погледнато нямаме много време. Ако гледаме 2024, за нас това ще е може би последен шанс", добави той.

За последно Гран при на Южна Африка бе част от календара на Формула 1 през 1993 година, когато сезонът започна на "Киалами". Тогава победата на трасето в близост до Йоханесбург грабна Ален Прост при своя дебют за тима на Уилямс.

През 2015 година "Киалами" бе реновирана, след като бе закупена от Вентер за 205 милиона ранда (приблизително 12.76 милиона щатски долара).