Босовете на Формула 1 имаха кризисна среща в понеделник вечер и е очевидно, че спортът отива към радикални решения, за да избегне тежка икономическа криза.

Пандемията и тоталното спиране на състезанията вече оказва ефект, като някои отбори разпуснаха служителите си временно без заплащане.

Към момента тема №1 е дали да се намали още таванът на бюджетите на отборите - той вече бе свит от 175 до 150 милиона долара за сезон 2021. Но предложението е да се помисли за още по-голяма рестрикция - 125 милиона.

Решение ще има тази седмица. Засега не бе отложено във времето въвеждането на промените в правилата, което така или иначе отиде за сезон 2022, вместо за следващата година.

Но предложение в понеделник имаше и по тази тема - да се отмени чак за 2023 г. Такава промяна идва със сериозни разходи, каквито се очаква да се окажат непосилна тежест за някои отбори толкова скоро след кризата, която се задава след края на пандемията и мерките за нейното овладяване.

"Ферари" е един от противниците на свиването на бюджетите под 150 милиона долара, има и подкрепата на "Ред Бул". Според BBC третият водещ отбор във Ф1 - "Мерцедес", приема, че може да се работи и със занижената сума от 125 милиона.

Всички малки отбори - на практика, останалите извън голямата тройка, искат по-нисък таван. В противен случай те са изправени пред възможно най-лошия сценарий, а за някои той ще е фалит и отказ от състезанието.

Естествено, на срещата е обсъждано и евентуалното стартиране на сезона като времеви диапазон.

Има мнения, че е възможно това да се случи и без публика, но надделява общата увереност, че стартове трябва да има тогава, когато е възможно те да се проведат със зрители. Нищо чудно да бъде разместен календарът и да се започне от Гран при в страна и континент, където е възможно това да се случи в края на юни или началото на юли, като първи възможен вариант.