Формула 1 вероятно ще извади от календара пистата "Спа" и легендарното състезание за Гран при на Белгия. Нищо чудно това да се случи още през 2023-а, твърдя медиите и в тази страна, и в цяла Европа.

Новината не бе отречена от изпълнителния директор на Ф1 Стефано Доменикали, който отвърна на въпрос по темата:

"Няма голяма разлика дали стартовете са 23, както тази година, 24 или 22. Нещата са сходни и е възможно да отпаднат познати състезания от календара."

Белгийският в. "Дагблад" твърди, че едното със сигурност е на "Спа" поради "лоши икономически резултати" и "липса на интерес" - това е заключението на организаторите.

На тази писта има състезания в автомобилния спорт от 1925-а, когато печели легендата Антонио Аскари. Общо 75 пъти се е провело Гран при на Белгия, независимо точно в какво състезание и тур.

"Спа" е едно от трасетата, участвали в сезон 1950 - първи от създаването на Формула 1 като организирана верига стартове. Само в шест случая от тогава не е имало надпревара на пистата.

Засега няма официален коментар от организаторите нито по тази новина, нито по съобщеното днес в британските медии - че 16 от планираните 24 старта догодина ще са извън Европа.