Директорът, отговарящ за провеждането на състезанията във Формула 1 Майкъл Маси, е пред уволнение. За това намекна шефът във Международната федерация (ФИА) Питър Байер, който пряко ръководи Ф1 в автомобилния спорт.

Той обяви, че австралиецът Маси е свършил чудесна работа досега в ролята си, но е "напълно възможно" новият сезон да стартира с друг човек в ролята му на рейс директор.

Байер обясни, че разследването на случилото се в Абу Дали в последното състезание от миналия сезон продължава да се разследва.

И при доказване, че Маси не е следвал правилата докрай, той ще бъде заменен.

Към момента именно това са подозренията.

"Разглеждат се в детайли действията на рейс директора, но и на спортния директор на въпросното Гран при, както и на човека по сигурността, отговорника за пистата и така нататък - обяви Байер в интервю за австралийския канал Fox. - Ще бъде прегледан всеки акт, извършен от всеки отговорен човек.

Случилото се там е твърде лош имидж за спорта ни. Отговорностите са твърде много за един човек и е абсурдно да се смята, че само Майкъл е отговорен, ако са допуснати неточности. Но той трябва да ръководи процеса.

Ще бъде променен начинът на комуникация между отборите и отговорниците за състезанието. Да, въпроси могат да се задават, но двете страни няма да влизат в диалог, който продължава по време на самата надпревара. Не можем да си позволим това и да се оказва натиск от определен отбор при определени обстоятелства."

Байер каза и още нещо, което звучи много любопитно.

Според него, ако "Мерцедес" са отправили апел в допустимия срок до Спортния арбитражен съд в Лозана, оттам вероятно щеше да последва анулиране на резултатите от Абу Даби.

"Предполагам, че ще това щеше да се случи, защото практиката е при неправилно прилагане на регулациите, спортното състезание да се анулира - заяви шефът във ФИА. - Но това също щеше да направи Верстапен шампион, тъй като той водеше преди последния старт. А ние нямаше как да проведем това Гран при отново."