Италия се наежи срещу случващото се във Формула 1 и подозира заговор срещу своето любимо автомобилно чадо - Ферари.

"Атака срещу Ферари", е заглавието на разработка в "Гадзета дело спорт", която категорично заключава, че решенията след състезанията в Канада и Австрия са ощетили скудерията.

Повод за това да беснеят италианците, са двете спорни ситуации в последните три старта от сезона във Ф1. В Канада Себастиан Фетел спечели на пистата първа победа за Ферари, но от времето му бяха отнети 5 секунди, което даде първото място на Люис Хамилтън от Мерцедес.

В Австрия тази неделя, Шарл Леклер бе на път да спечели, но бе изпреварен от Макс Верстапен 2 обиколки преди края и победата убягна отново на Ферари. Наказание обаче този път нямаше за конкурента на Леклер, въпреки че претенциите на италианския отбор бяха, че Макс е сторил също толкова нередни неща, колкото и Себастиан в Канада.

"Ферари отново губи, решенията пак са срещу него", беснее и "Ла Стампа".

А в. "Кориере дело сера" директно подозира, че става дума за политическа намеса при решенията.

"Може би имаше твърде много холандски фенове на трибуните? - пише Джорджо Теруци, пратеник на изданието за състезанието. - Дали заради тях, или заради лоши отношения с Ферари, FIA отсъди да не наказва Верстапен."

Всъщност, дори в Италия признават, че решението за победата на Макс е по-скоро коректно, но... "Не може винаги да наказват само Ферари!", пише Умберто Дзапелони в "Гадзета".

Тимът е без победа през сезона във Формула 1 дотук, а пилотите Фетел и Леклер са четвърти и пети в генералното класиране съответно.