Започна ли Валтери Ботас да дава конкретна заявка, че е готов да стане световен шампион във Формула 1?

Това се питат феновете на най-великото автомобилно състезание след Гран при на Азербайджан.

Финландецът спечели надпреварата в Баку след страхотно представяне, в което устои на набезите на петкратния световен шампион Люис Хамилтън, дишащ му във врата в последните обиколки.

Качеството на Ботас да стои уравновесен в най-напрегнатите моменти си личи в пореден старт и сякаш гледаме един преобразен пилот през 2019 година.

Всъщност самият Хамилтън не издържа на напрежението и направи грешка в обиколката преди края.

Лекото превъзходство на Ботас се видя още на старта. Хамилтън тръгна по-бързо и опита да вземе първата позиция, но съотборникът му показа страхотна защита, за да запази лидерството си, което си извоюва в квалификацията.

Ако досега някой е смятал, че успехите на Ботас са плод на стечение на обстоятелствата, то след Баку всеки трябва да го смята за реален претендент за титлата.

Тук вече идва ролята и на Мерцедес да остави равностойна битка между двамата си пилоти до края на сезона. Засега това се случва, но е лесно, когато в тима няма проблеми и се взимат четири двойни победи.

Ботас вече е лидер в генералното класиране и показва по-добра психическа устойчивост от Хамилтън в първите състезания. В интерес на интригата е позитивното му представяне да продължи.