Как минава един ден в изолация на пилота на "Ферари" Шарл Леклер? Младият ас във Формула 1, който направи отличен сезон 2019, разказа за ежедневието си пред BBC от дома си в Монако.

"Тренировка, симулатор и готвене - горе-долу, това е - казва Шарл, като гримата издава, че последното е добавено "за цвят". - Да си призная, готвенето никак не върви добре... Не ме бива много, но паста, пиле, базовите неща. Без много рискове се справям."

Виж, със симулатора и конзолата за видеоигри е друга работа. Леклер не е много опитен в онлайн състезанията, но се оказва, че е доста добър в тях. Също както вече няма съмнение, че е добър и в реалните стартове по пистите.

Той спечели четири последователни надпревари онлайн по време на изолацията, в които се изправи срещу опитни играчи, а и някои други действащи пилоти като Алекс Албон и Джордж Ръсел.

Популярността му продължава да расте, вече не само сред феновете на Ф1, но и сред тези на е-спортовете, а те са милиони. Изведнъж той е нещо като лидер на новия тип състезания. Те са у дома, пред конзолите, поне за обозримото бъдеще.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Да стриймваме наживо състезанията е нещо напълно ново за мен и се радвам, че победих в тези - казва Леклер. - Освен това съм шокиран колко е популярно това и как хората се вълнуват.

Увеличиха се феновете, които ме следват в социалните мрежи, а аз бих се радвал, ако поне малко съм ги накарал да се усмихнат. И съм направил нещо позитивно за тях в трудното време."

Тренировките също заемат голяма част от деня. Разбира се, те са специфични, защото се изпълняват у дома. Симулаторът - нещо като дигитална преработка на движенията и поведението на истинския болид, е почти постоянно включен.

"Имам го сравнително от скоро, но е много полезен - разкрива пилотът. - Изкарвам по 5-6 часа на ден на него. Искам да е като в реално състезание, да съм под напрежение. Психически не е лесно, защото осъзнаваш, че си у дома...

Играя срещу други пилоти, понякога един на един, понякога в цели състезания. Повечето стартове са забавни, но става и доста напечено. Всеки иска да спечели."

В следващите дни пилотите планират нов голям Гран при онлайн, като се очаква да се включат още техни колеги. Те искат да запълнят максимално празнината за феновете, зейнала от замразения сезон във Ф1 и останалите големи състезания.

"Хората трябва да се забавляват и да имат нещо, което ги разсейва от проблемите. Опитваме да им дадем такова. По този начин и ние тренираме, а те се вълнуват като на истинско състезание.

Убеден съм, че на мен състезанията ми повлияха изключително позитивно, настроението и духът се промениха. Почувствах се много по-добре насред тягостната ситуация", признава пилотът на "Ферари".

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Леклер дори не смее да прогнозира кога всичко това ще свърши и ще започне отново да се вижда с хората от отбора, да върти обиколки на пистата и да се готви за забавения старт на сезона.

"Всичко това не е много забавно за никого - казва Шарл. - Понякога се караме с приятелката ми, защото не сме били толкова дълго и постоянно заедно на едно място никога. Но засега нещата вървят добре, не се случва често да се ядосваме.

Имам и други занимания, когато остане някакво време от симулатора. Свиря на пиано и китара. Не съм добър, но ми доставя удоволствие. Чета една книга за историята на "Ферари". Гледам и телевизия, когато има какво да се гледа. Предполагам - като ежедневието на всеки човек в момента."

Надеждите са, че в първите дни на юли Формула 1 ще започне сезона с два старта в Австрия, следвани от два на "Силвърстоун". След това ще бъдат организирани европейските стартове, а едва след тях идват тези на другите континенти. Поне така изглежда планът. Нищо сигурно не може да има, разбира се.

"Това, че ще влезем в сезона с близо 4 месеца без реално каране и тренировки, ще направи състезанията много интересни - казва Леклер. - Всички сме в равни позиции, никой не е правил тестове от март, влизаме направо в сезона и трябва да се адаптираме. Няма да има стратегия и изчакване, защото стартовете ще са малко и всеки ще иска да печели всяко състезание. Нямам търпение.

Надявам се да не стартираме без фенове, мисълта за това не е приятна. Но ако се налага и това ще значи, че хората са на сигурно място в домовете си, а ние ги забавляваме със състезанията, които се излъчват по телевизията - напълно приемам това."

Кой би бил фаворит за титлата в тази необичайна и странна ситуация? Отговорът на Леклер:

"Мерцедес" и Люис, без никакво съмнение. Дали шампионатът ще е от осем или двадесет старта, няма значение. Ние имахме проблеми в тестовете, въпреки че бяхме бързи. Имаме и прогрес от миналата година. Резултатите ще дойдат, просто не съм сигурен, че ще е веднага щом стартира сезонът."

 

Снимка: Getty images/ Guliver photos