Формула 1 оповести нова сделка с Бахрейн, според която Гран при на страната ще бъде част от календара до 2036 година. Кралството бе първата държава от Близкия Изток, която домакинства на състезание от F1 - през 2004 година. Новината за удължаването на договора означава, че този старт ще празнува своята 30-годишнина при най-добрите.

Именно в Бахрейн ще започне сезон 2022 във Формула 1 - по план това трябва да се случи на 20 март. Състезанието неизменно присъства в календара от 2004 година насам, като не се състоя единствено през 2011 година заради гражданското неподчинение в страната.

От 2014 година насам стартът винаги е след залез и на осветление, а от тази година организаторите са обещали, че всичката енергия, която използват, ще идва от устойчиви източници.

“От 2004 година досега сме имали фантастични състезания на “Сакхир” и нямаме търпение да се върнем отново, за да започнем новата ера в нашия спорт именно на тази писта”, каза шефът на Формула 1 Стефано Доменикали.

Договорът на Бахрейн е и най-дългата сделка за която и да е писта във Формула 1.

През сезон 2022 ще има четири старта в Близкия Изток, като освен Бахрейн това ще бъдат Абу Даби, Саудитска Арабия и Катар.