Ромейн Грожан никога няма да забрави 29 ноември 2020 година. Тогава французинът, все още пилот на “Хаас”, се превърна в участник в може би най-ужасяващата катастрофа в модерната история на Формула 1, която за щастие нямаше трагичен завършек.

Болидът на Грожан се разби в оградата на пистата в Бахрейн, след което избухна в пламъци. Самият той като по чудо успя да излезе от огнения ад и се размина единствено с изгаряния на ръцете и краката.

Но и с чисто психологическото бреме от случилото се.

Французинът разказва, че известно време е получавал помощ от специалист - спортен психолог, като това определено му е било от полза.

“Мога да гледам катастрофата без проблем. Да говоря за случилото се също не е проблем. Да, ръката ми не е в перфектно състояние, не мога да я излагам на слънце и трябва да внимавам със студените температури, но важното е, че мога да си играя с децата си”, разказва той в подкаста на Формула 1 - Beyond The Grid.

“Всеки ден след катастрофата е като бонус. Бях толкова близо до това да ме няма, че тотално преобърнах мирогледа си и осъзнавам колко красив е животът всъщност. Да, понякога имаме дребни проблеми, но генерално гледам на нещата по друг начин”, добавя още той.

“Животът не е безплатен. Не е просто ей така. Трябва да се живее”, обобщава Грожан.

Снимка: Getty images