Френският пилот Ромейн Грожан се е подложил на нова операция след ужасяващата катастрофа по време на Гран при на Бахрейн.

Болидът на Грожан се заби с над 230 км/ч в предпазната мантинела, като се разцепи на две и избухна в пламъци. Невероятните системи за сигурност в болидите, късметът и бързата реакция на самия пилот го оставиха жив след сблъсъка, като дори и нараняванията му са доста леки с оглед случилото се.

Той имаше изгаряния по ръцете и краката, натъртвания, както и засегнати сухожилия на ръцете. Именно заради сухожилията Грожан се е подложил на интервенцията в швейцарска клиника.

Амбициите на французина бяха, че той ще може да се включи в последния старт за сезона в Абу Даби, с което да се сбогува с Формула 1 след 9 сезона в надпреварата. За негово съжаление обаче докторите не му позволиха, защото ръцете му не бяха напълно възстановени, а това криеше опасност както за него, така и за другите на пистата.

34-годишният Грожан няма да бъде сред пилотите през сезон 2021, което означава, че сблъсъкът в третия завой в Бахрейн е било последният му миг във Формула 1 след 191 старта.

Предвид възрастта му, е малко вероятно да го видим в следващите години, едва ли и самият той ще има такава амбиция. Зрелищен, но и тъжен начин за края на една кариера, преминала през 10 подиума и 391 точки.

Снимка: Getty Images