Ромен Грожан даде първото си интервю след ужасяващата катастрофа, която претърпя в Гран При на Бахрейн в неделя. Френският пилот на "Хаас" се разби зловещо в мантинелата на третия завой на пистата "Сакхир", а колата му избухна в пламъци, от които той успя да излезе невредим заради светкавичните си реакции след кошмарния сблъсък.

Анализаторите изчислиха, че той е излязъл от огъня за 28 секунди, но самият пилот призна, че това време му се е сторило значително повече.

"Наистина видях как смъртта идва. Определно бих казал, че съм щастлив от това, че съм тук и сега. Вече виждам нещата по друг начин. Мислех си за много неща - включително Ники Лауда. И си помислих, че не може всичко да приключи така. Да приключа с Формула 1 по този начин", разказа французинът в интервю за TF1. 

"Трябваш да изляза от болида заради децата ми. Заради семейството ми. Усещах пламъците през ръкавиците си, а след като излязох от огъня, някой ме дръпна и знаех, че съм спасен", добави още той. 

"Бях по-уплашен за децата, семейството и приятелите. Наистина видях как смъртта идва. Някои хора ще кажат, че сега ще гледам на нещата по друг начин. Да, но също така изпитвам нужда да се върна зад волана. Ако е възможно - в Абу Даби. За да завърша с Формула 1 по различен начин", разкри още французинът, който се надява отново да стартира в последното състезание за годината - на 13 декември.

34-годишният пилот ще напусне "Хаас" и Формула 1 след този сезон. Той прекара общо девет пълни сезона при най-добрите - четири с "Лотус" и пет с "Хаас". В кариерата си има общо 10 подиума в 181 старта и общо 391 спечелени точки.