Двукратният шампион във Формула 1 Мика Хакинен смята, че наказанието на Макс Верстапен след Гран при на Саудитска Арабия е справедливо и не трябва да има претенции от нидерландеца.

Бившият финландски пилот е на мнение, че действията на Макс са били опасни, когато той намали рязко и британецът се удари в него.

"Гледах повторения на инцидента и не мога да повярвам, че Макс е искал да "провери реакциите" на Люис и заради това е натиснал спирачките - обясни Хакинен. - Така той можеше да провокира удар и да отпаднат и двамата с Хамилтън.

Макс искаше да накара Люис да го изпревари точно на това място. Но проблемът е в това как намали скоростта и как бяха разположени автомобилите им на пистата. Според данните на ФИА, при спирането на Макс, отрицателното натоварване е било 2,4G.

Ще ви дам пример, за да стане по-ясна ситуацията, при мощен сериен спортен автомобил, който има система ABS, при максимално интензивно спиране, отрицателното натоварване достига 1,2G. Тук е два пъти по-голямо, все пак Макс върна предавките от 8-а на 3-а. Затова и ФИА взе правилното решение да го накаже след края на състезанието. Тъй като тази санкция по никакъв начин не повлия на крайния резултат от състезанието, то можем да поспорим за размера на наказанието, но сигналът, който беше даден е разбираем.

ФИА ще наказва за опасно пилотиране и ако има повторение на такива ситуации в Абу Даби, но предполагам, че санкциите ще са по-тежки", заяви финландската легенда