Люис Хамилтън отдавна не е просто спортист. Шесткратният световен шампион във Формула 1 не пропуска възможност да вземе отношение и по важни теми извън ежедневното си поприще, а с действията си в борбата срещу расизма и кампанията "Black Lives Matter", категорично се превърна в един от най-големите социални активисти в света на спорта.

"Гледах Айртон като дете и тогава не разбирах и не оценявах достатъчно това, което прави. Той имаше такова въздействие, че преобърна цяла една нация в лицето на бразилската. Както и целият свят. Със сигурност ме трогна дълбоко и ме насърчи да погледна и към социалния аспект на нещата. Сега съм по-възрастен и зрял, разбирам по-добре всичко, което се случва в света. Не знаем колко дни ни остават, така че е важно да използваме всеки един", разказа Хамилтън, който е начело в класирането на F1 след петте старта досега през сезон 2020.

Британецът е наясно с това колко точно тежи думата му в ерата на социалните мрежи и модерните технологии.

"Когато кажа нещо, то има ефект. Медиите ни осигуряват невероятна сила и можем да правим разликата посредством това. Един ден се събудих и се запитах - "Чудесно е да имаш световни титли, но какво всъщност означава това? Нищо!". Важно е как използвате възможностите си. Светът не е само Формула 1", казва още Люис.

"Дали бих заменил седмата си титла за един по-добър свят? Да!", сподели за финал Хамилтън, който има 30 точки преднина пред втория в класирането в битката за рекордната седма световна шампионска титла.