Люис Хамилтън е отявлен активист, стане ли дума за опазване на околната среда. И сега отново напомни за важността на темата, обявявайки се против строежа на новата писта за Формула 1 в Рио де Жанейро.

Шесткратният световен шампион, който този сезон е спечелил шест от общо десет старта, не е доволен, че по план съоръжението трябва да бъде построено в гората "Камбоата" и съответно за осъществяване на плана ще бъдат изсечени много дървета. 

"Първоначално знаех, че ще става дума за състезание, което е устойчиво спрямо околната среда. Но най-устойчивото нещо би било да не се секат дървета. Не смятам, че това е адекватен ход. Има световна криза, стане ли дума за изчезването на горите", обясни британската суперзвезда, получавайки голяма подкрепа от различни екоактивисти и природозащитни организации.

Гран при на Бразилия се провежда на пистата "Интерлагос" край Сао Пауло от 1990 година насам, но сделката с Формула 1 изтече тази година. Състезанието така или иначе бе отменено заради пандемията, тъй като страната бе една от най-засегнатите в световен мащаб.

Проектът за пистата "Деодоро" във въпросната гора има подкрепата дори на бразилския президент Жаир Болсонаро. 

Обяснението на организаторите на евентуален старт в Рио пък гласи, че повечето дървета и растения ще бъдат преместени и засадени другаде.