Люис Хамилтън спечели първото състезание за сезон 2021 г. във Формула 1, триумфирайки драматично на пистата "Сакхир" в Бахрейн.

Британецът спечели люта битка срещу Макс Верстапен от "Ред Бул", която продължи до самия край. Нидерландецът, който стартира от пол позиция, задмина съперника в последните обиколки, но му бе наредено да върне позицията, тъй като излезе с четирите колела извън пистата. Решението бе спорно и ще предизвика голяма полемика. Разликата между двамата на финала бе по-малко от секунда.

Това съперничество обаче подсказа, че ни чака много интересен сезон, в който "Ред Бул" може да е по-бърз от "Мерцедес" в някои състезания. Днешното бе белязано от различна стратегия между двата отбора.

На почетната стълбичка се качи и съотборникът на Хамитлън - Валтери Ботас. Четвърти завърши младият пилот на "Макларън" Ландо Норис, пети е Серхио Перес от "Ред Бул", а шестицата завори Шарл Леклер от "Ферари".

Дебютантът Никита Мазепин се блъсна в началото, а по-късно преждевременно пистата напусна и Фернандо Алонсо заради повреда. Друг дебютант в лицето на Юки Цунода от "Алфа Таури" впечатли с девето място, а Мик Шумахер при дебюта си с "Хаас" завърши 16-и. В точките влязоха още Даниел Рикардо ("Макларън"), Карлос Сайнц ("Ферари") и Ланс Строл ("Астън Мартин").

Снимка: Getty Images

Състезанието започна с няколко рокади в челните позиции след началото, но още в първата обиколка скандалният дебютант Никита Мазепин, който бе на последно, без контакт с друг автомобил загуби контрол върху автомобила си. Дебютира Колата за сигурност на Астън Мартин.

Верстапен продължаваше да води колоната, а зад него бяха пилотите на "Мерцедес" Хамилтън и БОтас. В деветата обиколка Ландо Норис от "Макларън" задмина ферарито на Леклер и взе четвъртото място.

При първото влизане в бокса стратегията на "Мерцедес" бе Хамилтън да е първи, а Ботас и Верстапен изчакаха, като нидерландецът бе един от последните изобщо в надпреварата. Той влезе в 18-ата обиколка и излезе на втората позиция зад Хамилтън. Перес бе трети, а Ботас - четвърти, но финландецът бързо задмина съперника.

Снимка: Getty Images

В 29-ата обиколка Хамилтън влезе за втори път в пита и логично излезе на втората позиция. След това Ботас го направи, но механиците му се забавиха и той престоя 10 секунди. Малко след това приключи завръщането на Фернандо Алонсо от "Алпин", който заради повреда в автомобила стана вторият отпаднал от надпреварата.

Верстапен направи втория си пит в 40-ата обиколка ии злезе с 8 секунди зад новия лидер Хамилтън. Ботас бе трети, а Норис четвърти. Разликата между Хамилтън и Верстапен бързо спадна и двамата влязоха в директна битка за победата в последните няколко обиколки.

В 53-ата Верстапен задмина съперника си, но малко след това му бе наредено да върне позицията, тъй като бе с четирите гуми извън пистата. До края опита нови атаки, но неуспешно.