Люис Хамилтън бе един от основните герои в началото на вчерашното Гра При на Катар от Формула 1, но не в положителна насока.

Състезанието за седемкратния шампион продължи около 200-300 метра, точно до първия завой, в който след контакт със съотборника си Джордж Ръсел, състезанието на Хамилтън свърши.

Той изхвърча встрани от пистата, а след удара задната му дясна гума изхвърча, заради което съвсем логично състезанието за Люис нямаше как да продължи.

След надпреварата, която Макс Верстапен за пореден път убедително спечели, ФИА се произнесе с тежко наказание за Хамилтън, което се изразява в 50 000 евро.

Причината не е в самия инцидент, който бе определен като чисто състезателен, а в поведението на Хамилтън след него.

Британецът реши да не следва протокола за действие в такава ситуация, който изисква изчакване на стюардите, които извеждат както него, така и болида до безопасно място.

Люис Хамилтън просто реши да пресече пистата, което е напълно забранено и адски опасно. Да, в този момент болидите бяха в противоположния край на трасето, но все пак това е категорично забранено действие.

За него Хамитлън бе глобен с 50 000 евро, а след това той пое пълна отговорност за стореното и поднесе своите извинения.

Освен това Хамилтън поднесе и извиненията си към своя съотборник Джордж Ръсел, макар в първата му реакция по радиото да не бе особено добронамерена към него.

Все пак след състезанието Хамилтън призна, че е изгледал повторението и това е 100% негова грешка, за която той се извини както на Ръсел, така и на "Мерцедес".

Снимка: Getty images