Люис Хамилтън чу комплимент, който вероятно е най-горе в класацията на всички, получавани от него в кариерата му.

Петкратният шампион на Формула 1 бе сравнен с идола, който го накара да седне в колата за състезания първо в картинга, а после и в кръговете на Формулите.

Австриецът Герхард Бергер, който бе съотборник на Айртон Сена в "Макларън" в началото на 90-те години на миналия век, и е най-добрият приятел на бразилеца в автомобилния спорт, говори за Хамилтън.

"Люис вече е на едно ниво с Айртон - каза Бергер. - Не говоря за титлите, рекордите или победите. Не всичко е статистика.

Когато Сена си отиде, не съм мислил, че някога ще видя пилот, който да се доближи до него като харизма, умения и присъствие в спорта. Но ето, че той е тук - Хамилтън.

Винаги съм слагал Айртон малко над останалите - Пикет, Менсъл, Шумахер или Прост. Но Люис е достигнал нивото му. Легендата за Сена никога няма да бъде надмината, защото животът му свърши толкова рано. Това е специално. Но Хамилтън е човекът, който зае мястото му."

Великият и невероятно обичан по света Сена си отиде на 1 май 1994 г. в катастрофа на пистата "Имола" за Гран при на Сан Марино. И до днес като популярност в историята на Формула 1 може да му съперничи само Шумахер.

Хамилтън никога не е криел кой е идолът му - именно бразилецът.

Той го надмина статистически със 75 срещу 41 победи, с пет срещу три титли и 84 срещу 65 първи стартови позиции. Но за първи път някой, и то толкова близък на Сена и от неговата ера, го слага на едно ниво с Айртон.