Люис Хамилтън продължава да е единственият тъмнокож пилот, карал във Формула 1 от създаването на елитната надпревара през 1950 година. Британецът се превърна в същинска легенда, спечелвайки световната титла общо седем пъти, като дели върха с друга икона в моторните спортове - Михаел Шумахер.

Пилотът на "Мерцедес" е отявлен поддръжник на борбата с дискриминацията и неведнъж е разказвал за неприятни моменти, в които е бил жертва на расизъм. Именно след редица подобни преживявания той решава, че от трибуната, с която разполага, може да промени нещо и вече години наред води битка за равнопоставеност.

В подкаста на Джеф Шети Хамилтън разказа как не е имал нужния кураж да говори с родителите си за тормоза, който е преживявал като дете.

"Не смятах за уместно, че мога да говоря с родителите си у дома. Не исках баща ми да сметне, че не съм силен. Бях жертва на тормоз още от шестгодишна възраст. В училище бях едно от може би три деца с различен цвят на кожата, а по-големите ни тормозеха непрестанно", връща се доста назад във времето Люис.

"През годините съм се нагледал на какво ли не. Дали на това да ни наричат "негри" или пък да ни замерят с банани. Не беше лесно да се впиша в подобна обстановка в ежедневието", продължава той.

Съучениците и връстниците не са единствените, с които звездата е имал затруднения като подрастващ. Разкрива, че рядко е получавал каквато и да било подкрепа и от учителите си.

"Те ми казваха, че от мен няма да стане нищо. Спомням си сълзите, мислейки си, че това е вярно, но за щастие така и не им повярвах", казва още пилотът.

38-годишният пилот е лидер и по спечелени състезания във Формула 1 (103), най-много пол позишъни (103), както и най-много места на подиума (191).

От статистическа гледна точка британецът е най-успешният пилот в историята на спорта.