Люис Хамилтън се оплака отново от публиката в Австрия, където през уикенда бе Гран при от Формула 1.

Британският пилот бе изумен и шокиран от това, че в петък фенове шумно аплодираха катастрофата му и се радваха на видяното. Но в неделната вечер, след като мина и състезанието, Хамилтън изригна отново в социалните мрежи - този път с оплаквания от расистки и хомофобски обиди.

Последното бе потвърдено и от други пилоти, също обиждани от австрийски фенове около старта.

"Трябва да се направи нещо, при това - адекватно - написа Хамилтън в Инстаграм. - Тези хора трябва да бъдат отстранени от състезанията. Във Формула 1 няма място за такива като тях.

Когато ги видите, казвайте на стюардите, на полицията - сигнализирайте. А онези от тях, които четат това: Стойте встрани от състезанията, не ви искаме в нашия спорт.

Пристигнах с изключително позитивно отношение към състезанието, бях в отлично настроение и готов за старта. Някои от нещата, които чух и видях, са направо шокиращи. Да обиждаш някого заради цвета на кожата му или заради неговата сексуална ориентация... Това трябваше да е в миналото.

Явно има проблем с образованието, с възпитанието и други неща."

Световният шампион Макс Верстапен, подкрепян мощно на пистата в Австрия, която е дом на неговия тим "Ред Бул", се присъедини към призива.

"Чух от колеги неща, които просто са недопустими - каза нидерландецът. - Няма място за такива неща в спорта. Разбрахме за случаи със сериозна употреба на алкохол, който се е продавал свободно на и около пистата. Очевидно и това е част от проблема."

Формула 1 официално декларира, че са получени десетки сигнали за обиди на хомофобска и расова основа и от зрители, а и от служители на отбори, пристигащи на пистата за състезанието.