Люис Хамилтън показа задълбоченост и загриженост по темата "расизъм в спорта" на пресконференцията си преди Гран при на Бахрейн във Формула 1 този уикенд.

Световният шампион говори за възмущението си от видяното и чутото по време на мача от Европейските футболни квалификации Черна гора - Англия (1:5), когато тъмнокожи играчи от гостите бяха обиждани с маймунски звуци в Подгорица.

"Расизмът е навсякъде около нас, това е сериозна тема в спорта и е жалко, че все още е така - каза Люис. - Хората трябва да се изправят по-сериозно срещу този проблем, трябват и сериозни мерки. Когато бях в училище съм бил обиждан по този начин, това не би следвало да се случва в наши дни. Събитията в Черна гора са недопустими. Немислимо е да го виждаме в модерния свят, в който живеем..."

В този ред на мисли, от Хамилтън се очакваше и мнение по темата с политическите репресии в Бахрейн срещу противниците на това стартът от Формула 1 да се провежда в тази държава.

Тази битка продължава от години, а в момента в затворите в страната има стотици политически затворници, протестирали срещу Гран при на Бахрейн.

Една от тях написа открито писмо до европейските медии и разказа за тормоз, физическо и сексуално насилие, на които е била подложена при ареста и в затвора.

Люис дори бе призован в сряда да бойкотира състезанието, но пилотът подмина темата на пресконференцията си в Бахрейн.