Люис Хамилтън спечели Гран при на Мексико във Формула 1, въпреки че не бе считан за основен фаворит преди надпреварата.

Грешка на механиците на "Ферари" в бокса при спиране на Шарл Леклер донесоха лидерството на световния шампион и той вече докосва с две ръце шестата си титлата. Математически обаче тя още не е факт, тъй като съотборникът му в "Мерцедес" Валтери Ботас завърши трети. Второто място бе за Себастиан Фетел, а Леклер остана на първото място след подиума.

Най-разочарован обаче може да e Макс Верстапен, който излезе от пистата на старта и изгуби много позиции. С тази си скорост при други обстоятелства щеше да е победител, но остана едва шести зад съотборника си Алекс Албън, който направи много силно състезание.

Десетката допълниха Серхио Перес, Даниел Рикардо, Даниил Квят и Пиер Гасли.

Стартът бе много интересен и бе белязан от сблъсък между Хамилтън и Верстапен, който се оказа по-неприятен за холандеца. Последният влезе в тревата и изгуби няколко позиции за капак на двете, които му отнеха след квалификацията. Люис бе пети, а Макс - осми.

Така след три обиколки лидер бе Леклер пред Фетел и Албън. Лошите новини за Верстапен продължиха, след като едната му гума бе спукана в битка с Ботас.

Първи в пита влязоха Албън и Леклер, което донесе лидерството на Фетел в 16-та обиколка пред пилотите на "Мерцедес". Хамилтън след това влезе в бокса, но според него това се случи твърде рано. Последваха го Ботас и Фетел.

Леклер водеше състезанието след 40-та обиколка, но той не бе с предпочитаните твърди гуми. Влизането му в пита в 44-та обиколка бе потресаващо и отне допълнителни шест секунди на механиците. Това го остави едва четвърти, а Хамилтън пое лидерството. На втората позиция остана Фетел, а трети бе Ботас.

Междувременно летящият Верстапен изпреварваше автомобилите на всяка обиколка и си проби място до шестата позиция.

Така вече Хамилтън има 363 точки в актива си, а съотборникът му Ботас е с 289. Трети е Леклер с 235. Световният шампион е твърде вероятно да бъде коронясан още след Гран при на САЩ следващата седмица.