Люис Хамилтън се изправи в защита на големия си съперник във Формула 1, след като критиките не спират да заливат Себастиан Фетел в последните два месеца.

Световният шампион от "Мерцедес" води с 67 точки в генералното класиране пред германския конкурент от "Ферари", а остават четири старта до края на сезона.

Медии и експерти нападнаха Фетел за грешки, които му струваха много точки в средната и втората част на сезона, както бе и преди година.

"Иска ми се да има по-голямо уважение към Себастиан, той го е заслужил - каза пред британски медии Хамилтън. - Може би някои хора приемат, че е твърде лесно за нас да държим едно и също много високо ниво с години наред, всяко състезание и тренировка. А ние сме хора, и като всеки човек, правим грешки. Нашето най-голямо предизвикателство е да ги намалим до минимум и да се възстановяваме бързо от тях.

Фетел е спечелил достатъчно състезания, за да бъде подлаган на чак такива критики."

В същото време германецът не се отказва от битката за титлата, поне в изявленията си. 

"Все още има шанс - каза Себастиан в Япония след края на последното състезание. - В последните два старта направихме нещата твърде лесни за "Мерцедес" и това е наша вина. В интерес на истината, те се справиха отлично и заслужават победите си.

Имаме труден период като отбор, аз също в личен план. Но духът на отбора остава висок и имаме потенциал да се преборим."

"Ферари" има нужда от чудо или развой, близък до чудото. В последните 4 старта максималният брой точки е 100, което значи - четири победи на Фетел. Гарнирано с това Хамилтън да не вземе повече от 32 точки, тоест поне три пъти да е извън топ 6 на класирането или да не завършва.

Трудно е да се види такъв сценарий при отличната форма на британския шампион - шест победи и две втори места в последните 8 старта.