Неделният старт във Формула 1 за Гран при на Италия в Тоскана трябваше да е събитие, изцяло минаващо под флага на "Ферари".

Това бе състезание №1000 на Скудерията във Ф1, паметно постижение, отбелязано с ретро цветове на болидите и мила церемония преди надпреварата. Както и с жеста от ръководството на Формула 1, пратил старта именно на пистата "Муджело" за първи и последен път - това е домът на "Ферари".

Но Себастиан Фетел остана десети, а Шарл Леклер - осми, с което отборът със славна история записа пореден невзрачен резултат в този и без това кошмарен сезон. И, разбира се, в светлината на голямото неделно честване, Италия разсипа от критики "Ферари". Ето избрано от отзивите в медиите на Апенините за представянето на любимия отбор на страната:

"Гадзета дело спорт":

"В деня, в който "Ферари" празнува своето бляскаво минало, "Мерцедес" доминираше с лекота на пистата на Скудерията. Какви празнични настроения? Това е катастрофален сезон, който не може да свърши достатъчно бързо."

"Тутоспорт":

"Ужасно състезание. "Ферари" потъва още надолу в кризата. Разочарованието е огромно, особено при липсата на каквато и да е светлина в тунела или надежда."

"Кориере дело спорт":

"Още един позор! И то на домашната писта на "Ферари". Скудерията е толкова назад от силните отбори, че просто не изглежда реално. Дълго време ще отнеме да ги доближи."

"Ла Република":

"Първото състезание на "Муджело" ще бъде запомнено не като празник, а като катастрофа. Миналото е страхотно, но настоящето е напълно сиво."

Изпълнителният директор на марката Луис Камилери коментира, без да опитва да търси оправдания:

"Ние сме в голяма дупка. Факторите за това са много, но не търсим извинения, а решения. Ще трябва много здрава работа и увереност, за да излезем от това положение.

Реалистично, аз не виждам как можем да сме равностойни на другите водещи отбори преди 2022-ра. С промените, с новите правила... Със сигурност се надявам тогава картината да е друга."

"Ферари" води убедително в класацията за най-много победи в Гран при на Формула 1 в 70-годишната история на състезанието.

Но през този сезон нещата са стряскащи - общо 2 подиума за Шарл Леклер и 49 т. за него, докато четирикратният шампион Себастиан Фетел има едва 17 т. от първите 9 старта.