Никита Мазепин категорично не изживява най-добрите си дни. След като наскоро руснакът бе освободен от “Хаас”, сега името му попадна в списъка на Европейския съюз със санкции заради инвазията на Русия в Украйна и започването на войната. Дмитри Мазепин, бащата на Никита, също е сред хората, които са в дългия 64 страници документ.

Мазепин-старши е описан като “член на най-близкия кръг около президента Владимир Путин”

“Никита Мазепин е син на Дмитри Аркадиевич Мазепин, генерален директор на Уралхем. Уралхем спонсорира отбора от Формула 1 “Хаас”, като така Дмитри Мазепин е основен спонсор на активностите на сина си във Формула 1. Баща му участва в икономически сектори, които са значителен източник на приходи за правителството на Русия, което е отговорно за анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна”, пише още в доклада.

Името на Дмитри Мазепин попадна в списъка с 36 други бизнесмени, които са се срещнали с Путин на 24 февруари. Именно на този ден руската армия атакува Украйна. 

Междувременно доскорошните колеги на Мазепин във Формула 1 се обединиа срещу случващото се на украинска територия. Те сториха това на предсезонните тестове, които се провеждат в Бахрейн. Именно там ще бъде и първото състезание от новия сезон.

Всички пилоти излязоха на пистата с тениски, на които пишеше “Без война”, а също така и позираха с голям плакат със същия слоган. 

На снимката обаче липсваше Люис Хамилтън, който по принцип е известен като сериозен активист, стане ли дума за хумантирни теми и човешки права. Седемкратният световен шампион отсъстваше, защото още не бе пристигнал в страната, след като участва в Седмицата на модата в Париж.

Повечето състезатели споделиха призива в социалните мрежи, а Себастиан Фетел показа новата си каска, която е свързана именно с това и също има надпис “Без война”, оцветен в жълто и синьо, точно като знамето на Украйна.