Никита Мазепин издържа само един сезон във Формула 1 и си тръгна, след като от “Хаас” прекратиха преждевременно както отношенията си с него, така и тези с компанията на баща му “Уралкали”, която бе основен спонсор на отбора.

Това стана факт малко след началото на “специалната руска военна операция в Украйна”. Тогава пилотът отказа да говори повече по темата, защото според него това крие рискове.

Сега обаче 23-годишният руснак, който кара в 21 състезания през сезон 2021 и завърши в 16 от тях, даде обширно интервю пред медиите в родината си, в което изрази увереност, че ще се върне сред най-добрите и това е въпрос на време.

В момента Мазепин управлява фондация, която помага на спортисти, отстранени от международни състезания по неспортни причини.

“Гледам състезанията от Формула 1 постоянно. Емоционално е трудно, всички сме хора. Редовно си казвам, че мястото ми не е в хола пред телевизора, а зад волана на някои от болидите. Липсва ми всичко - пътуването, ритъмът на живота… Но положението ми не е толкова сериозно на фона на случващото се в света, така че съм спокоен”, казва руският пилот.

Мазепин не пропусна да се заяде с Мик Шумахер, заявявайки, че на фона на представянето на Кевин Магнусен “резултатите на Мик говорят сами за себе си”.

През сезон 2021 той неведнъж показваше неприязънта си към Шумахер и твърдеше, че инженерите и механиците умишлено правят колата на Мик по-добра.

Той разказа още, че нито един от служителите на “Хаас” не се е свързал с него след раздялата му с отбора.

“Аз съм оптимист и вярвам, че няма невъзможни неща. Основната ми цел е да се върна във Формула 1 и да се представя добре там”, обобщава ситуацията Мазепин.