Никита Мазепин - единственият руски пилот, който през този сезон трябваше да се състезава във Формула 1, проговори по темата с анулирания негов договор с отбора на "Хаас".

Контрактът бе скъсан преди дни заради войната в Украйна, а тимът прекрати взаимоотношения и с компанията Uralkali след новината, че нейният изпълнителен директор Сергей Чемезов е в списъка с приближени на Владимир Путин.

Фирмата бе генерален спонсор на "Хаас" и гарантираше голяма част от бюджета на отбора във Формула 1. Собственик е бащата на пилота Никита - Дмитрий.

"Мечтата ми бе отнета, а аз работих за нея 18 години - каза Мазепин. - Много съм огорчен, особено от начина, по който бях уведомен за случващото се.

Първо държа да кажа, че от две седмици светът не е същият и аз се чувствам изключително зле от това, което се случва. Имам много приятели и от двете страни. Искам час по-скоро всичко да приключи и да няма загубени човешки животи.

Преди седмица от световната автомобилна асоциация FIA ме потърсиха и ме питаха дали съм съгласен да карам без флаг - като неутрален пилот. Това е условието, за да остана във Формула 1. Веднага дадох съгласие.

След това никой в "Хаас" не ми е казвал нищо различно. Тръгнах си от Барселона, където бяха тестовете, Гюнтер Щайнер (мениджърът на тима) бе там, но не каза нищо, не поиска да разговаряме. Сметнах въпроса за приключен.

Една сутрин прочетох из медиите, че договорът ми ще бъде прекратен, а по-късно същия ден получих и кратко съобщение, без никакви детайли.

Еднократно прекратяване на контракта. На практика ме уволняват, при това неправомерно. А освен това - много неприемливо и по начин, който не съм заслужил с отношението си и поведението в тима.

Желая всичко най-добро на пилота, който ще ме замени. И на всички останали пилоти във Формула 1 за сезона. Те нямат нищо общо с това и не бива изобщо случващото се в политиката да бъде намесвано в спорта.

Мечтата ми засега е отнета, но аз ще се завърна и ще карам във Формула 1 отново."