Люис Хамилтън няма да получи индивидуална премия за титлата, която съвсем скоро ще спечели за шести път във Формула 1.

Британецът е на прага на триумфа, като вероятно ще го направи факт още в неделя, когато е Гран при на САЩ.

Но сънародникът му Дженсън Бътън разкри изненадващо, че при повечето пилоти, включително най-добрия в момента, няма записан личен бонус за такова постижение.

Бившият пилот разказа интересни неща за начина на заплащане в спорта, като едно от най-любопитните от тях е, че лични премии за отделни победи - в Гран при на определени отбори, достигат до 1 милион долара. "Аз самият съм карал за такава в състезания, а и сега това е практика", каза Бътън.

Оказва се, че премията за титла при пилот не е вписана нито при Хамилтън, нито при Валтери Ботас (и двамата - от "Мерцедес"), или Себастиан Фетел и Шарл Льоклер ("Ферари").

Те получават процент от парите, които отборите им печелят при титла в надпреварата на марките. А бонусът от FIA (световната федерация) там е над 100 милиона долара. Хамилтън и Ботас вече са си гарантирали допълнителни пари от спечелената за отбора им титла този сезон.

Заплатата на Люис е 40 милиона долара на година в "Мерцедес", а с рекламните му ангажименти, приходът му за 2019-а вероятно докосва 55 милиона долара.

Поне още пет се очакват именно от премията за титлата на отбора му.

В неделя Хамилтън има нужда от 4 т. в САЩ за шестия си триумф.