Формула 1 има проблем с плана си за завръщане през юли, като той идва от заложените в програмата два старта същия месец във Великобритания.

Ръководителите на състезанието обявиха, че няма как да проведат двете надпревари, планирани в рамките на седмица, ако правителството на страната не направи изключение от строгите си правила за карантина.

Всички пристигнали в Обединеното кралство трябва да са в 14-дневна изолация, гласи мярката в страната. Това спира провеждането на стартовете, защото между надпреварите във Виена (също две) и тези на пистата "Силвърстоун", не може да има повече от седмица.

Внесено е предложение за "частично изключение" до правителството, признаха от Формула 1. То трябва да обхване персонала на отборите и пилотите, за да могат те да свършат работата си на "Силвърстоун".

"Карантината не е необходима - каза говорител на Формула 1. - Ще пътуваме към Великобритания със самолет, изцяло нает за хората от Ф1, който ще се пази от всякакво външно влияние и ще е напълно дезинфекциран. Всички на борда му ще са минали тестове. В такъв случай няма нужда да бъдат изолирани след пристигането."

На 5 и 12 юли се планират състезанията в Австрия, а на 19 и 26-ти същия месец - в Англиия.

Ф1 все още крои стратегия с поне 16 старта за сезона, който дори не успя да започне. Пандемията отмени всички състезания в деня преди квалификациите за откриващата надпревара в Австралия през март.

Засега в програмата е Австрия, Великобритания и Германия плюс четири от отменените стартове - в Белгия, Испания, Унгария, Италия, Франция или Нидерландия, също да бъдат изпълнени.

В сезона трябва да бъдат намерени места за Гран при на Канада и Сингапур, както и Азербайджан, Русия, Китай и Япония.

Поне един от стартовете в Мексико, Бразилия и САЩ също е планиран, а Виетнам, Бахрейн и Абу Даби би следвало да са нормален завършек на сезона, дори това да е в началото на 2021 г.