Кими Райконен се оттегля от Формула 1 след края на сезона, като обяви, че единствено гледа с нетърпение към това, че ще може да прекарва повече време със семейството си. 41-годишният финландец обяви решението си по-рано през седмицата, като сега конкретизира, че преди началото на сезона е бил на 95% сигурен, че ще сложи край на кариерата си.

Култовият герой не пропусна да се изкаже в типичния си стил, заявявайки, че професионалната му кариера във Формула 1 никога не е била приоритет в живота ми.

"Спортът взима много, много време от животите ни. Но никога не е бил сред основните фактори i приоритети конкретно за мен. Никога не съм виждал Формула 1 като свой начин на живот", каза Райконен, за когото това ще бъде второ "пенсиониране".

Той вече се оттегли веднъж през 2009 година, когато се отдаде на ралитата и на НАСКАР.

"Нямам търпение да нямам график и конкретна програма. През последните 18-19 години във Формула 1, както и в сезоните в рали шампионата, винаги съм следвал някакъв график. Винаги е имало следващо нещо на конкретна дата, а това е нещо, което вече не искам. Сега имам други програми - на семейството и децата, училища и детски градини, такива неща", каза той.

"Толкова време съм във Формула 1, така че надали ще ми липсва, съмнявам се", обобщи Кими.