Серия от срещи преди Гран При на Маями този уикенд до голяма степен ще решат дали Формула 1 ще се сдобие с нов отбор от 2026-а.

Не е тайна, че огромни амбиции за влизане в спорта има шампионът от 1978-а Марио Андрети, който със своята компания и с огромната подкрепа на "Дженеръл Моторс" иска да създаде нова суперсила в най-популярния автомобилен спорт.

ФИА вече одобри мащабния план на Андрети, за когото се предполага, че в ролята си на американски тим значително ще повиши и без това растящия с огромни темпове интерес към Формула 1 отвъд океана.

На този етап обаче планът за отбор "Андрети-Кадилак" не среща задължителното одобрение на самата Формула 1 и отборите в нея, които не са очаровани от идеята за поява на нов тим.

Но това не притеснява семейство Андрети, които започнаха да строят своята база край пистата "Силвърстоун" и дори наеха 60 служители, които ще започнат работа по болида за Формула 1.

Ако отборът получи "зелена светлина" за сезон 2026 той първо ще участва с двигател на друг производител, но към 2028-а ще е готов със свой собствен, произведен от американския гигант "Дженеръл Моторс".

Този уикенд в Маями предстоят срещу между Андрети и представители на всеки един от отборите, като бившият шампион и синът му Майкъл ще искат да чуят точни и ясни причини за отказа, който получиха преди време.

Самият Марио Андрети бе казал в свое интервю, че е готов да изпълни всички изисквания на отборите във Формула 1 и дори да се откаже от огромен процент от наградния фонд, ако това е нещото, което ги притеснява.

"Досега сме имали само една среща с отборите, това е проблем. Не сме говорили достатъчно с тимовете, затова трябва да обсъдим всичко с тях. Не съм загубил надежда, тъй като продължаваме да работим за постигането на тази цел. Вече е ясно, че работим сериозно, не е само да говорим.

Ясно е, че всичко е заради финансови причини. Опитваме се да им кажем, че ще направим всичко, което те поискат от нас, но никой нищо не ни казва. Само повтарят, че не ни искат, за да не се изложим. Но ние няма да се изложим, освен това имаме подкрепата на Дженерал Мотърс, които са част от проекта", каза Андрети.