Рекордьорът по състезания и може би един от най-колоритните образи в цялата история на Формула 1 - Кими Райконен, ще сложи край на кариерата си след този сезон.

Това призна самият той чрез пост в социалните мрежи, като сподели, че решението е било взето още през миналата година.

Той все пак реши да го обяви в деня, в който стана ясно, че няма да получи нов договор от "Алфа Ромео", за да не поражда спекулации около евентуалното си преминаване в друг тим.

Както Кими винаги е споделял, за него Формула 1 е по-скоро хоби, а не професия, а когато това хоби спре да ти носи същото удоволствие както преди, е време да спреш.

Райконен е №1 по стартове в историята на Формула 1. Той има 344 състезание, но може би следващата година ще бъде задминат от Фернандо Алонсо, който на този етап не е показал индикации, че ще се отказва.

Финландецът, който след месец ще навърши 42, също така е шампион от 2007-а, което е последната титла на "Ферари". Има 21 победи, както и 103 подиума в своята славна кариера.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разбира се, освен брилянтен пилот, Кими беше и остава любимец на хиляди фенове заради своето колоритно и непринудено поведение извън пистата.

Като по-млад бе известен с бурните си партите и пиянските изцепки, а с течение на годините, сякаш малко се поуспокои, но остана същия странник, който за разлика от колегите си отказваше да се приеме за голяма звезда или нещо специално.

Интервютата му бяха кратки, често с по една дума, но никога скучни. Ледения финландец определено ще е фигура, която ще липсва, защото сред по-младите пилоти на този етап не се забелязва да има подобни образи, които са богатство за спорта.

"Това е! Това ще бъде последният ми сезон във Формула 1. Това е решение, което направих през миналата зима. То не беше лесно решение, но след този сезон е време за нови неща.

Въпреки че сезонът все още продължава, искам да благодаря на семейството си, на всичките си отбори, на всички, които бяха част от моята състезателна кариера, и най -вече на всички вас страхотни фенове, които ме подкрепяте през цялото това време.

Формула 1 може да приключи за мен, но има много повече неща в живота, на които искам да преживея и да се насладя. Ще се видим след всичко това! С уважение Кими", написа Ледения.

Снимка: Twitter