Пилотът на "Уилямс" Роберт Кубица изненада отбора си миналия уикенд в Испания, като направи по-бързи обиколки и от двамата титулярни пилоти. Полякът има много по-малко време в болида отколкото Сергей Сироткин и Ланс Строл, но показа по-висока скорост.

33-годишният състезател се надява да се състезава отново във Формула 1. Преди 7 години може би му предстоеше бъдеще във "Ферари", но кариерата му беше прекратена заради тежък инцидент в рали състезание, при който оцеля по чудо, а след това имаше съмнения дали няма да загуби ръката си.

Embed from Getty Images

Напук на скептиците Роберт показа завидна сила на духа и успя да се възстанови до степен, която му позволи отново да се състезава в някои серии. Формула 1, обаче, си остава голямата му мечта.

През януари тази година Пади Лоу от Уилямс заяви, че Кубица трябва да си извоюва правото за титулярно място, ако има свободни през 2019-а, като не уточни дали говори само за неговия отбор или като цяло. След уикенда в Барселона преди седмица говорителят на отбора беше лаконичен по въпроса как ще коментират факта, че полякът записва по-бързи времена от Строл и Сироткин. Отговорът гласеше, че не може да се сравняват времена, които са записани с различни гуми и при различни условия.

Популярният журналист Крег Скарбъро сподели, че според мненията на редица специалисти Кубица очевидно е по-бърз от двамата си съотборници - и то отчитайки разликите в използваните гуми и температурите. Скарбъро обърна внимание, че в момента "Уилямс" се намира в много труден период, и тимът се нуждае от силен лидер, какъвто само Роберт може да бъде към момента.

"Всички знаем, че Роберт е прекрасен пилот, има опит, въпреки че е бил извън пистата доста време" отбеляза журналистът. "Има и други важни аспекти, които да се вземат под внимание - отборът се нуждае от някой, който да ги обединява и дори да ги ръководи. С цялото ми уважение към другите двама пилоти, но те нито са лидери, нито имат необходимия опит и визия".

"Смятам, че на "Уилямс" им предстоят трудни решения, и се надявам, че ще видим Роберт да се състезава отново" завърши Скарбъро.