Вече девет години без победа, Фернандо Алонсо не се предава и продължава да е част от най-популярната автомобилна надпревара - Формула 1.

Двукратният шампион и легенда на този спорт наближава своя 41-и рожден ден, но сам твърди, че продължава да кара болида със същата страст, както преди.

Фернандо, който никога не е бил сред най-скромните, дори заяви в обширно интервю пред "BBC", че е също толкова добър пилот, както и при двете си шампионски титли. Днес той пилотира болида на "Алпин Рено" и се готви за Гран При на родната си Испания, където точно преди девет години за последен път спечели състезание.

Нова победа за него може и да не дойде повече, но той се е прицелил в рекорда за най-много състезания в историята, като само 11 старта го делят от Кими Райконен. Рекорд, който по всяка вероятност ще падне още този сезон.

"Характерът ми е такъв, че винаги се надпреварвам, винаги искам да побеждавам. Признавам си, че последните години и борбата за средни позиции и малки точки бяха тежки. Когато не печелиш, в теб със сигурност се появява една нервност и разочарование.

Все още искам тази трета шампионска титла, която на няколко пъти ми убягна с Ферари. Но все пак съм наясно с действителността и с това как работи светът на Формула 1.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Имаш само една или две коли, които реално спорят за титлата, другите няма как да поддържат това ниво цял сезон.

Тази година видяхме положителни промени, вече пилотите имат доста по-голямо значение, но отново то не е основно. Понякога правиш най-перфектната обикола, без нито милиметър грешка, но завършваш 15-и.

Но това е Формула 1. Този спорт никога няма да бъде справедлив, В крайна сметка това е отборна надпревара, а хората често го забравят. Ти караш машината, която отборът сглобява.

Ето, вижте Люис Хамилтън. Той не е по-лош пилот. Кара невероятно, в Австралия завъртя перфектна обиколка, но беше на секунда от лидерите. Добре дошъл в моя свят, Люис.

Снимка: Getty images

Давам ви пример с двете ми титли през 2005-а и 2006-а. Тогава не бях по-добър пилот от сега, на същоот ниво съм. Разликата е, че имаг болид и свалих Михаел Шумахер от трона.

Но няма как днес да обясна на хората, че карам перфектно, а съм 15-и. Това е Формула 1, освен умения, трябва да имаш целия пакет - кола, екип и т.н.

Очаквах новите правила още повече да изравнят силите между отборите. Да, тези в средата са с близки показатели, но виждаме, че все още само два тима печелят състезанията.

Не казвам, че е незаслужено. Те вършат работата си по-добре от останалите, но спортът при всички положения се нуждае от още промени.

В моторните спортове възрастта не е фактор. Физическата издръжливост е важна, но пък опитът и концентрацията са водещите неща.

Двете години извън спорта, които имаг, бяха напълно достатъчни да пренаредя живота си. Готвя се по нов начин, промених хранене и режим, не съм по-лош пилот от този, който бях на 25", разказа той.

Снимка: Getty Images