Найджъл Менсъл е един от най-разпознаваемите пилоти в цялата история на Формула 1. Британецът, който има титла както от F1, така и от сериите Индикар, говори пред Daily Mail за множеството разлики в спорта по време на активната му кариера на състезател и в наши дни.

"Сега пилотите едва се изпотяват в колата. Когато приключи състезанието, все едно са излезли от фризьорски салон. Красотата по мое време беше в това, че ако караш в 180 състезания и останеш жив, ще се потупаш сам по гърба и ще кажеш, че си имал велика кариера", разказва Менсъл, който има 187 старта, 59 подиума и 31 победи.

Световният шампион за 1992 година е виждал и тъмната страна на Формула 1 - пред очита му загиват велики фигури като Жил Вилньов и Айртон Сена.

"Все още съм разстроен от смъртта на Жил, защото бяхме наистина близки. Денят, в който Айртон почина пък бе катастрофа за морторните спортове и промени всичко", добавя Менсъл.

Според него промените във Формула 1 имат както положителна, така и отрицателна страна. 

"Формула 1 беше невероятен спорт, в който пилотите бяха възнаграждавани, когато карат добре, а когато го правеха безразлично - бяха наказвани. Няма как да минеш през завой с 320 километра в час, ако нямаш нужните умения", казва още Менсъл.

Кариерата му коства три фрактури на гърба, две на китките, множество такива на краката, както и титаниева пластина в лявото му рамо. Смята, че сънародникът му Люис Хамилтън ще остане в историята като един от най-добрите пилоти, но по собствените му думи - "Няма по-велик от Хуан Мануел Фанджо".