Легендарната марка "Porsche", която е собственост на "Volkswagen AG", може да стане част от най-популярната автомобилна надпревара - Формула 1.

Всичко обаче зависи от плановете на ФИА за развитието на този спорт, признаха от компанията.

Основна роля имат плановете на ФИА постепенно да въведе използването на така нареченте е-горива, които са изцяло природосъобразни и не изхвърлят въглеродни емисии в атмосферата.

На този етап се смята, че от 2025-а ФИА иска тотално да остави в историята нефтопродуктите.

Именно и хората от "Porsche" са една от движещите сили в тези иновации, като включването им във Формула 1 е едно от поставените условия за по-бързото интегриране на тези е-горива.

Ако концернът "Volkswagen AG" вземе решение да се включи във Формула 1, е доста по-вероятно да използва двигатели и автомобили с марка "Порше", вместо тези с марка "Ауди'.

Не е напълно ясно дали концернът ще се включи с изцяло свой отбор по подобие на "Мерцедес" или ще произвежда двигатели и части за останалите тимове.

Индикациите на този етап са, че ще има напълно самостоятелен нов отбор.

Марката "Порше" е истинска легенда в моторните спортове и безспорно сред най-успешните отбори, най-вече в състезания като "24 часа на Льо Ман".

"Порше" има и своята история свързана с Формула 1, като двигателите на комапнията задвижват шампионските болиди на "Макларън' от 80-те.