Провалът на състезанието на Люис Хамилтън по време на Гран при на Азербайджан е станал заради инцидентно натискане на бутон от световния шампион.

Надпреварата беше подновена от стартовата решетка след червен флаг и Хамилтън открадна лидерството от Серхио Перес, но не успя да вземе първи завой и завърши последен.

След края на състезанието британецът каза по радиото, че е изключил "магическия бутон", но се оказва, че не го е направил.

"Оставих ли магическия бутон? Мога да се закълна, че го изключих", бяха думите на Люис.

"Мерцедес" използва система с бутони за улесняване на пилотите си в затопляне на гумите и спирачките по време на загряващата обиколка.

Въпросният "магически бутон" помага са равномерното загряване на предните колела чрез спирачките. Този бутон трябва да бъде изключван преди началото на състезанието. Хамилтън твърди, че го е направил, но и че след това отново го е натиснал без да иска.

"Има бутон, който ми помага да загрея предните спирачки и когато Перес зави, реагирах и без да искам съм го натиснал. Той се заключи и колата ми продължи напред", обясни световният шампион след края на състезанието.

Шефът на "Мерцедес" Тото Волф потвърди казаното: "Процедурата ни е една и съща. Той е доконснал бутона и балансът на спирачките се промени. Концентрира се в предните колела и затова колата не спря. Става дума за проблем с пръстите".