Скандалът около "Ред Бул" във Формула 1 придобива все по-сериозни измерения, като вече ставаме сидетели на директни нападки и призиви за сурови наказания от страна на конкурентите.

Австрийският отбор, който излъчи шампион при пилотите в последните два сезона в лицето на Макс Верстапен, бе официално признат за виновен в нарушаването на финансовите правила.

Провинението на "Ред Бул" е, че е превишил максимално разрешения бюджет от 175 милиона долара с около 7 милиона, като заради скромния процент от общия бюджет, нарушението влиза в графа "пренебрежими".

Това означава, че правилата позволяват на ФИА да накажат тима със символична парична глоба или да постигнат споразумение, но едва ли ще се стигне до отнемане на точки и титли.

За подобни нарушения бяха признати за виновни и отборите на "Астън Мартин" и "Уилямс", а в гневното писмо на "Макларън" се казва, че дори и бюджетът да е нарушен със само един долар, това е нечестно предимство спрямо всички останали.

Писмото към ФИА е адресирано от отборният директор на "Макларън" - Зак Браун, а някои от публикуваните акценти от него са следните:

"Всеки отбор, който е похарчил повече от позволеното е спечелил нечестно предимство пред конкурентите. Както за сезона, в който е нарушил правилата, така и за следващия.

При всички положения финансовата санкция трябва да бъде не само равна на превишената сума, но може би и два пъти в неговия размер.

Освен това ние в Макларън смятаме, че финансовите санкции не са достатъчен инструмент за спирането на подобни практики. Със сигурност в тези случаи трябва да има и чисто спортно наказание.

Вярваме, че и намаляването на разрешения бюджет за провинилите се тимове също може да бъде адекватна мярка.

Спазването на тези правила и прилагането на максимално разрешения бюджет е в основата на бъдещето на Формула 1".

Още при появата на първите съмнения около нарушението на "Ред Бул", всички конкурентни отбори скочиха срещу Кристиан Хорнер и компания, изисквайки тежки санкции. ФИА на този етап си оставя вратичка, защото макар да призна отборът на виновен, си остави достатъчно време за обявявнето на наказание.