Макс Верстапен очаквано не закъсня да отвърне на словесната атака от Люис Хамилтън, като вероятно не сме чули края на тази дискусия. Едва ли този край ще дойде и в неделя, но поне тогава - в Гран при на Абу Даби, ще видим развръзката в битката за титлата във Формула 1 между двамата.

Верстапен ("Ред Бул") и Хамилтън ("Мерцедес") влизат в последното състезание за годината с равен актив от 369.5 точки. Пряк дуел кой да е шампион. За нидерландеца това би била първа титла, а за британеца - осма.

Преди дни Люис обвини Макс, че кара по различни правила от останалите пилоти, а изнесен запис от радиото на "Мерцедес" по време на Гран при на Саудитска Арабия миналия уикенд разкри как Хамилтън нарича конкурента "луд" заради сблъсъка между двамата, който едва не ги извади от надпреварата.

Сега бе ред на Верстапен да отвърне:

"Единственото, което искам, е да има честно състезание. Тоест - еднакво за всички като условия и правила. Но ми изглежда, че само аз съм наказван за неща, които правят и други пилоти.

Не извърших нищо нередно в Саудитска Арабия.

Според мен не аз бях виновен за инцидента. Но винаги става така - Макс е виновен, останалите - не. И двамата излязохме от пистата, а някак прецениха, че това е по моя вина. Не съм съгласен с това, а и не приемам другото си наказание. И там не извърших нищо нередно. А когато той (Хамилтън - б.р.) ме избутва от трасето, за него има само предупреждение. Изобщо отношението към него и към мен е съвсем различно. Аз съм третиран като вечния виновен и наказанията са за мен.

Познавам отлично правилата и знам какъв е кодът на спортсменството. Нищо не се е променило в него нито на някое от предишните състезания, нито за това в неделя. Искам честна надпревара."

Същевременно Макс Хорнер, тимшефът на "Ред Бул", наля още масло в огъня на и без това напрегнатата ситуация около последния за сезона старт.

"Те са двама гладиатори, а това ще е страхотна битка - каза Хорнер. - Виждаме поведението на "Мерцедес", тази огромна машина за първи път от много време се чувства не съвсем комфортно във Формула 1. Те са толкова доминиращи в последното десетилетие, че не вярват, че имат конкурент. А Макс кара невероятно и ги постави под напрежение. Ако той спечели титлата, това ще е Давид да победи Голиат."