Макс Верстапен с Ред Бул изненада всички, след като спечели полпозишън в Мексико с рекордно бърза обиколка. Той обаче няма да стартира първи в днешното състезание.

Холандецът бе наказан с 3 места назад в решетката, като причината е, че според стюардите той не е намалил достатъчно скоростта в края на квалификацията при жълти флагове. Те бяха показани заради инцидента на Валтери Ботас. Така Макс ще потегли едва четвърти. Първи потегля Шарл Леклер с Ферари.

 

След разглеждането на случая стюардите обявиха, че има видео, аудио и телеметрични доказателства, които ясно показват, че Макс се опитва да постигне конкурентно време за обиколка и не успява да намали скоростта си в съответния мини сектор.

Самият Верстапен е казал пред стюардите, че е бил наясно с катастрофата на Ботас и е видял колата му от лявата страна. Но не е забелязал жълтото знаме и не е редуцирал скоростта си в този сектор. Според тях обаче разветият жълт флаг е бил ясно видим.

Люис Хамилтън, който може да подпечата шестата си титла тази вечер, зае четвърта позиция с Мерцедес, но ще стартира трети. Пилотите на Ферари - Шарл Леклер и Себастиен Фетел пък извадиха страхотен късмет с наказанието на верстапен и потеглят от първата редица.

Тя започва в 21:10 българско време и ще бъде излъчена по Diema Sport.