Формула 1 има странен уикенд, като в събота всички дейности на пистата "Сузука" в Япония са забранени. Трасето и комплексът са напълно опаковани и обезлюдени, тъй като в следващите часове ще е пикът на тайфуна Хагибис в района.

Така днес тренировки и квалификации няма да има. Надпреварата за място на стартовата решетка ще е утре рано сутринта българско време (4 ч след полунощ), а самото състезание - по програма, в неделя от 8,10 ч.

Това не е първи случай в историята, в който природата обърква програмата на Гран при на Япония. За последен път през 2014-а имаше подобни проблеми, отново заради тайфун.

Люис Хамилтън, лидерът в генералното класиране, е много близо до титла, която ще е шеста за него. Но не може да я спечели този уикенд. Най-рано на следващия старт в Мексико това може да се случи.

Но отборът му е съвсем близо до шеста поредна титла при марките, като ще е рекордна в историята на Формула 1. Никой тим не е печелил 6 пъти поред.

"Мерцедес" води със 165 точки пред "Ферари" при пет оставащи състезания до края на сезона.

Дори при пет двойни победи в тях, Скудерията може да събере максимум 215 т. - тоест, на пилотите на "Мерцедес" са нужни 50, за да е сигурна титлата. Ако Люис Хамилтън и Валтери Ботас обаче са в първите 4 в Япония, първото място на тима им е гарантирано.

Хамилтън ще почака - той има аванс от 73 т. пред Ботас, който може хипотетично да спечели 125 т. в оставащите 5 старта. Люис има нужда математически да 52 т., ако Валтери е първи и в петте старта.