Мик Шумахер е може би е пилотът, който ще прикове повечето погледи в неделя, когато стратира новият сезон във Формула 1.

Синът на легендарния Михаел ще подкара болида на "Хаас" в състезанието за Гран при на Бахрейн, а милионите фенове на седемкратния шампион ще видят отново пилот с тази фамилия на пистата.

В последните няколко години не спираше да се говори за евентуалната поява на Мик Шумахер във Формула 1, като немският младеж най-сетне постигна целта си.

В понеделник той навърши 22 г. и има шанса да дебютира изключително млад в най-трудното и популярно състезание в моторните спортове.

Точно на 22 се появи във Ф1 и Михаел, славният му татко. Той спря да се състезава преди 9 години, а през 2013-а претърпя тежък инцидент на ски и остана с необратими мозъчни травми, от които продължава да се възстановява далеч от очите на света и публичното внимание. 

Естествено, че фамилията му може да се окаже "нож с две остриета", защото както в някои случаи ще му помогне, то в други фенските очаквания винаги ще правят така, че той да бъде сравняван с великия си баща.

Мик коментира темата пред BBC, като заяви готовност да продължи епохата Шумахер във Формула 1, създадена не само от баща му Михаел, но и на чичо му Ралф.

"За мен това е допълнителна мотивация и изключителна гордост. Щастлив съм да съм тук, щастлив съм, че върнах фамилията Шумахер във Формула 1.

Горд съм, защото стигнах до тук с титли и спечелени състезания зад гърба си. С изявите си успях да убедя, че съм добър пилот и имам умения зад волана.

По този повод не чувствам никакво напрежение и не мисля, че фамилията ми ме е довела във Формула 1. Чувството е страхотно, усещам вълнението и в целия отбор, особено с наближаването на първия старт.

За първи път наистина осъзнах къде съм и какво се случва, когато получих пилотския си лиценз. Този червен пропуск, който показва, че съм пилот от Формула 1. Казах си "Уау" - явно мечтата бе факт.

Помня този лиценз на баща ми, като дете винаги го гледах и исках един ден да имам собствен такъв. Винаги исках татко да даде един и на мен. Разбира се, това бе невъзможно, но ето, че години по-късно съм лицензиран пилот от Формула 1.

В началото на пътя, когато си още в картинг сериите, реално не осъзнаваш колко труд и решения коства достигането до върха. Осъзнаваш тези неща с времето.

Когато започнах постепенно да преминавам в по-горни категории, осъзнах какви за жертвите, на които ще трябва да се подложа. Бях на 12 или 13 години. Тогава бях наясно и вече знаех, че ще бъда профеисионален пилот.

В момента съм в отбор, в който има много глад. Пълен е с млади и амбициозни хора, гладни да покажат себе си и да постигнат успех.

Ние няма какво да губим, реално можем само да натискаме докрай и да покажем себе си пред света".