"Мерцедес" постигна двойна победа в Гран при на Русия след първо място на Хамилтън и второ на Ботас, но настроението в отбора бе повече от минорно.

Финландецът бе принуден от шефовете да пусна Люис Хамилтън пред себе си, въпреки че бе по-бърз през целия уикенд и заслужаваше победата.

Услугата към англичанина увеличи аванса му пред Себастиан Фетел на 50 точки срещу висока морална цена.

"Мерцедес" получи много упреци за това, че Хамилтън не върна позицията в края на състезанието, след като първоначалната идея бе да се даде сигурност на световния шампион заради износване на гумите.

Разочарованието на Ботас личеше след края на надпреварата и дори за ледената физиономия на финландец бе трудно то да бъде прикрито.

Хамилтън се оправда с факта, че това е решение на отбора. Заяви, че никой не иска да печели победа по такъв начин. Ботас от своя страна призна, че е разочарован и че не е очаквал подобна развръзка на състезанието.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Това не е начинът, по който някой иска да спечели. Никога не съм бил толкова объркан в кариерата си. Отборът свърши страхотна работа и това е нещото, върху което трябва да се фокусираме.

Шефовете са много нервни заради предстоящите състезания. Всичко става - повредени двигатели или нещо друго. И така може да загубим шампионската титла. Валтери не се бори за нея, за разлика от мен.

Преминаваме през това като отбор и просто благодаря на Валтери за помощта. И двамата искахме да спечелим, но отборът знае, че ми трябват тези допълнителни точки.

Той трябваше да вземе важно решение, защото не искат пилотите да се почувстват зле или хората да ги обвинят", заяви Хамилтън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Ботас не скри разочарованието си:

"Беше трудно за мен. Стартирах много добре и запазих позицията си. Всичко беше под контрол, но получих нареждане. Борим се като отбор за титлата при конструкторите.

За отбора няма значение кой от двама ни ще завърши първи, но Люис се бори за титлата, така че има някакъв смисъл. Получих удар за доброто на отбора.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Ситуацията беше объркваща и не бях готов за нея. Попитах дали ще ми бъде върната позицията и отговорът беше отрицателен. Не очаквам услугата да ми бъде върната. Знам за себе си, че бях най-бърз през уикенда и това има значение за мен."

Шефът на "Мерцедес" Тото Волф обясни решението с едно просто изречение: "Предпочитам да съм злодей днес, отколкото идиот в края на сезона", визирайки че има шанс Хамилтън да загуби титлата заради липсата на 10-те точки от Сочи.