Макс Верстапен е победителят във втория старт от сезона на Формула 1, този на легендарната писта "Имола" в Италия.

Нидерландецът тръгна от третата позиция, но с перфектно каране, а и доза късмет, успя да финишира първи с огромна преднина от 20 секунди.

Пистата "Имола" ни предложи страхотна драма, а първите два старта от сезона загатват, че може би тази година ще има ожесточена борба за титлата до самия край.

Втори днес завърши седемкратният шампион Люис Хамилтън, който тръгна от полпозишън, но ще трябва да се задоволи с втората позиция. Британецът обаче съумя да направи най-бърза обиколка и да спечели допълнителната точка, благодарение на която има минималне аванс пред Верстапен в генералното класиране след два кръга.

Третата позиция днес след феноменално състезаие зае Ландо Норис с "Макларън", за когото това е втори подиум в кариерата.

Акцентът в състезание със сигурност е Люис Хамилтън, който допусна нетипична за негова грешка, но когато изглеждаше, че може и да се размине с точките, той с невероятно завръщане завърши на второ място.

Естествено, че в цялата ситуация му беше нужен късмет. В средата на състезанието той изпусна контрол над болида си и излетя от пистата, като повреди предното крило на своя "Мерцедес", връщайки се на пистата от 12-а позиция, като задължително трябваше да мине през бокса.

И точно в този миг неговият съотборник Валтери Ботас бе замесен в тежка катастрофа с Джордж Ръсел. За щастие двамата се разминаха без травми, но състезанието трябваше да бъде спряно за около 20 минути.

Това позволи на Хамилтън да смени крилото на болида без да губи време, а след това да стартира заедно с другите. За опитен шампион като него, нямаше никакъв проблем да направи 10 изпреварвания, с които грабна второто място.

През цялото това време лидер бе Верстапен, грабнал челната позиция след първия завой и съумял да я запази до края.

Той я изпусна само, когато реши с риск да влезе в бокса, за да смени гумите си. През това време обаче Хамилтън не успя да натрупа такъв аванс, че когато дойде време за неговото влизане в бокса, Верстапен да не успее пак да върне аванса си.

Днес състезанието бе съпътствано от много грешки и завъртания, защото всичко стартира при дъжда, а пистата не успя да изсъхне в първите 25 обиколки.

В крайна сметка триумфът е за Верстапен. Първи негов в Италия и общо 11 в кариерата.

А на този етап сякаш нищо не може да раздели "Ред Бул" и "Мерцедес', освен детайли като днешната грешка на Хамилтън. Остава само да се надяваме, че тази битка ще продължи до самия край.

Снимка: Getty images