Макс Верстапен ще извършва общественополезен труд в рамките на два дни заради поведението си по време и след края на Гран при на Бразилия във Формула 1.

Избухливият холандец на "Ред Бул" едва не се сби с пилота на "Форс Индия" Естебан Окон след края на надпреварата.

Французинът бе част от лек, но ключов контакт с болида на Верстапен в 44-а обиколка, което струва първото място на холандеца.

Мненията за това кой е виновен са разнопосочни. Окон имаше право да защитава мястото си, въпреки че бе задминат с обиколка, а Верстапен направи грешна маневра и има пряка вина за контакта.

Холандецът бе бесен след надпреварата и дори потърси физическа саморазправа с колегата си на кантара. Бе заснето как на няколко пъти го блъска. Наказан е, защото "не е модел на подражание, какъвто трябва да бъде", пише в доклада.

Появиха се и конспиративни теории, че Окон, чийто отбор е дъщерен на "Мерцедес", е имал пряка полза от това да направи Люис Хамилтън победител.

"Какъв ш***н идиот! Молете се да не го намеря в пита", изкрещя холандецът веднага след контакта.

След сдърпването между двамата Верстапен се поуспокои и даде интервюта, но не промени мнението си за инцидента.

"Опитах да си върша работата, но изведнъж някой поема глупави рискове. Да завърша втори е хубаво, но трябваше да спечеля. Лесно е да се говори след края какво е трябвало да стане от хората пред телевизора.

Окон трябваше да е по-внимателен. Получи наказание за действията си и това говори достатъчно. Той не ми се извини, а просто даде глупав отговор", обясни холандецът.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Окон, който бе много по-уравновесен от съперника си (по обясними причини) също даде своето становище за инцидента.

"Макс излезе от бокса и от отбора ми казаха, че мога да премахна обиколката изоставане. Направих същото изпреварване на много други пилоти. Той обаче не ми даде достатъчно място.

Изненадан съм от поведението му на кантара. Искаше да ме удря, а това не е професионално. Може да е разочарован, но ако иска да води състезанието, трябва да е концентриран. Това че съм във "Форс Индия" няма нищо общо", заяви французинът.